Hvad er en endoskopi

Videnskaben er nået langt. Med nutidens teknologi kan vi nå at finde og stoppe udviklingen af kræft forskellige steder i kroppen. I fordøjelseskanalen er det muligt at indføre et såkaldt endoskop. Et endoskop er en slags kabel der former sig efterhånden som det bliver indført. Kablet har flere funktioner. Det har et kamera så lægen kan se alt på en skærm. Han kan tage billeder fordi der er lys i kablet. Til små indgreb har endoskopet en tang til vævsprøver eller fjernelse af små knuder. Nogle endoskoper har monteret en laser til operation.

Gør en endoskopi ondt?

Det kan være ekstremt angstprovokerende for nogle mennesker at skulle have en endoskopi. Det er forbundet med lidt ubehag ved indføring, men den giver ingen smerter. For at gøre indgrebet lettere bliver man bedøvet med en spray eller creme som sidder på spidsen af endoskopet. Selvom man bliver bedøvet kan det virke skræmmende at blive undersøgt med endoskop.

Udstyr til endoskopi

Der er en del elektronisk udstyr til et endoskop. Det kan blandt andet købes hos EkkoMED. Det første endoskop blev opfundet i 1806. Den største udfordring ved endoskopet var lyskilden. Derfor blev opfindelsen afvist af lægevidenskaben. Først hundrede år senere blev endoskopet taget i brug fordi det nu var muligt at bruge elektrisk lys.

Lys udvikler varme

Selvom det blev muligt at montere lys på endoskopet, så opstod der en ny udfordring. Datidens lyskilder udviklede nemlig stor varme med risiko for at skade patienten. Omkring 1960 havde man udviklet fiberoptik som gjorde det muligt at montere en lyskilde som ikke udvikler varme. Fiberoptikken blev udviklet og gjorde instrumenterne væsentligt mindre og det var muligt at lægge flere funktioner ind i udstyret. Derfor er det i dag muligt at lave små indgreb og tage vævsprøver med et endoskop.