Inspiration og rådgivning til valg af klinker til badeværelset

Fliser og klinker på badeværelset er altafgørende for, hvilket udtryk du gerne vil give dit badeværelse. Et forkert valg og du står tilbage med et ødelagt badeværelse. Det er derfor vigtigt, at du vælger det helt rigtige. I dag findes der mange typer af klinker og fliser til badeværelset og udvalget udvikler sig stadig. Læs med her og få inspiration og rådgivning til, hvilke overvejelser du skal have gjort dig, inden du foretager dig et valg af klinker til badeværelset.

Typer af klinker

Der findes mange typer af klinker og fliser til badeværelset. Dog er de mest almindelige:

  • Keramiske fliser, som er lavet af ler og har en let glaseret overflade.
  • Mosaiksten er små i størrelsen, hvilket gør dem særlig velegnet på badeværelse.
  • Natursten som kalksten, skifer, granit eller marmor, der skal være behandlet med vandfast voksforsegling, hvis de skal bruges i vådrum.

Kontakt en professionel

Dog før du beslutter dig, hvilken type klinke du ønsker dig, skal du måske kontakte en professionel først, som kan se på dit badeværelse. Det kunne være en flisemand, en indretningsarkitekt eller en arkitekt. De kan nemlig som oftest se andre muligheder, som vil gavne dig, dit badeværelse eller din pengepung. Du skal ikke frygte prisen på en rådgiver. De koster sjældent mere end 2-3 % af prisen på helt badeværelset og de vil kunne give dig besparende tips, som du i det lange løb vil være henrykt over.

Klinkernes udseende

Det er vigtigt, at du vælger rigtigt, når du køber klinker. Du skal nemlig leve med resultatet og det vil være irriterende at skulle leve med noget, som man ikke er tilfreds med. Som oftest bliver du hurtigere træt at dekorative og mønstrede fliser af forskellige karakter. Derfor skal du tænke dig om en ekstra gang, hvis du vælger blomstrede, rustikker eller en anden form for mønstrede fliser. For det meste er skandinaviske badeværelser stilrene og i sort/hvide-toner, dog kan du let få individualitet og personlighed ind på dit badeværelse. Det kunne fx være med klinker på størrelsen 120×120 eller blot have fliser på udvalgte steder i rummet.

Badeværelsets stil og kontrast

Uanset hvilken stil du vælger, skal du blot huske at leve op til stilen på hele badeværelset. Det vil sige, at du skal holde stilen på hele badeværelset fra start til slut, så du ikke ender ud i stilforvirring, som du vil blive irriteret over. Dernæst skal du holde dit toilet og håndvask i hvide farver. Du vil nemlig hurtig blive træt af kontrasten til dine fliser, hvis du vælger noget mere farverigt som gul, blå eller lignende. Dette gælder også, hvis du har valgt hvide klinker.

Rengøringen

Mørke fliser kræver som regel mere rengøring end lyse fliser, hvilket skyldes, at skidtet lettere kan ses på mørke farver. Hvis du har valgt naturfiser, kræver disse også mere rengøring end keramiske fliser, eftersom de ikke har den fedtafvisende egenskaber, som mange kunstige fliser har. Du skal dog passe på med rengøringen af natursten, da de som regel ikke tåler afkalkning eller skrappe rengøringsmidler.