Skab et tryggere lokalmiljø med tilgængelige hjertestartere

Når en person oplever et hjertestop, er tiden en afgørende faktor. Det er vigtigt, at der ydes førstehjælp så hurtigt som muligt – og chancen for at lykkes øges, hvis det sker med en hjertestarter. Derfor skaber man et tryggere lokalmiljø, når man sørger for at der er tilgængelige hjertestartere indenfor rækkevidde.

Hurtig hjælp, kunstigt åndedræt, brystkompressioner og hjertestartere – det er de vigtigste faktorer, når nogen får hjertestop. Det gælder både for voksne og unge ofre. Derfor har man i de seneste år set en øget opmærksomhed på at opsætte AED defibrillatorer, også kaldet hjertestartere, i alle lokalmiljøer.

Hjertestarteren er et vigtigt og pålideligt redskab, når du skal yde førstehjælp. Den er indrettet, så den ikke kan give stød til sine omgivelser eller førstehjælpsyderen, og på den måde er den et meget sikkert redskab. De fleste hjertestartere har instruktioner, enten i form af lyd eller tekst, så alle kan benytte dem.

Gør det nemmere at redde liv med en hjertestarter

En hjertestarter er et apparat, som er indrettet til at give elektrisk stød til hjertet. Dette stød kan genskabe den normale hjertepumpefunktion hos mennesker, der oplever hjertestop. Hjertestarteren er indrettet med en censor, der analyserer ofrets hjertefunktion, og vil kun give stød, hvis der rent faktisk er tale om et hjertestop. Derfor kan raske personer og førstehjælpsydere ikke rammes af stødet.

Der findes mange forskellige typer hjertestartere, men de har alle samme funktion. Via elektroder på ofrets nøgne brystkasse overføres det elektriske stød, som kan genskabe den rigtige hjerterytme og redde ofrets liv.

Når du køber en hjertestarter, bør du tage et informeret valg. Få et overblik over de forskellige maskiner, og vælg én, der passer til din situation. Det er for eksempel ikke ligegyldigt, om instruktionerne skal læses eller høres, hvis f.eks. maskinen kan blive brugt af et barn.